Jdi na obsah Jdi na menu

čím a jak krmíme

 Krmení

Léta u nás vládly granule. Kupovaly se superprémiovky a prémiovky a přiznám se ,že jsem nad jejich výrobou nepřemýšlela a ve výběru granulí jsem mnohdy dala i na zkušenosti a rady jiných chovatelů.Psi netrpěli zdravotními problémy,tak jsem neměla potřebu cokoliv měnit.Vše se začalo měnit až v době ,kdy Monty dospíval. Měl z granulí neustále průjem .Začala jsem zjišťovat, která značka by pro něj byla ta nejvhodnější. Při podání nových granulí se stav na chvíli zlepšil ,ale pak se zase objevil průjem .Mezitím Gina měla torzi žaludku, tak jsme na veterině  vyfacovali odlehčené granule s tím, že by měla být krmena 2x denně.Půl roku na to jsme jeli na veterinu i s Montym také s torzí žaludku.Po úspěšné operaci i následné léčbě byli oba psi krmeni 2x denně granulemi a Citta se jen svezla a aby jí to nebylo líto ,dostávala i ona dvakrát denně. Jednou  Montymu nebylo dobře ,polehával, bylo patrné ,že ho bolí žaludek .Najíst dostal večer před a následující den opět navečer mi ty granule téměř v nezměněném stavu vyzvrátil .Vyděsila mně představa ,že jeho žaludek pracoval 12 hodin a potrava byla ve stejném stavu. A tak jsem začala pátrat ,jak by to vypadalo s masem.

V roce 2009 nebylo ještě na výběr tolik dodavatelů krmného masa, tudíž jediný dostupný se stal Vetamix. V prvopočátku mi pomohly webové stranky  K. Novosadové ,kde měla vše dopodrobna vysvětlené a vypsané a hlavně také, kde se co dá sehnat. A na jejích poznatcích jsem začala stavět…Nyní již existuje i kniha Barf,kde je plno rad a jídelníčků.

Naši psi dostávají různé druhy mas,drůbeží skelety.krky,hovězí kosti na okus,nadrcenou zeleninu,z příloh rýži ,kuskus,kroupy či pohanku.

2-3x týdně slepičí nebo křepelčí vejce,jogurt …k tomu všemu ještě přípravky jako doplňky stravy: pivovarské kvasnice,masokostní moučku, hydrolizovaný kolagen, mořskou řasu, různé druhy oleje (lososový,ostropestřový lněný…) ,kloubní výživu aj.

Skladba je u každého psa trochu jiná, podle toho jakou má váhu ,potřebuje zhubnout či naopak přibrat nebo je to štěně ve vývinu.

Mám na této stravě plně odchovaný i vrh E,F a G. Štěňata pěkně prospívají a tato strava jim chutná. Je pro mne odměnou ,když nesu misky,tak pesani tancují,jak se těší, někdy se hlasitě projevují a nakonec misku s radostí vylízají.

Plno chovatelů a majitelů psa vidí v krmení masem velké složitosti a jako velké minus přidávají dlouhou dobu přípravy krmné dávky. Ano, je velice pohodlné a jednoduché vzít odměrku s granulemi a vysypat do misky. Já osobně bych měla výčitky svědomí. Pes je od pradávna masožravec…

​Do Barfu se může pustit každý ,kdo chce pro svého psího kamaráda jen to nejlepší.Ze začátku je potřeba dávku vážit ,později to  máte v ,,oku ,, . 

​Hodně majtelů psů z toho má strach, jde o to používat selský rozum a pak to jde samo. Několik majitelů našich odchovů takto krmí a nemohou si tuto stravu vynachválit.Před růstovými  problémy jsem je varovala včas,aby se mohlo zareagovat dříve.majitelé se na mne obracejí i s různými radami a zatím se daří je řešit ku prospěchu psa a spokojenosti majitele.